Polder zonder koe?
Op donderdagavond 22 maart organiseert RAP Leiden tijdens Wereld Waterdag het eerste Stadscafé van 2018: ‘Verdwijnt de koe uit de Polder’. Tijdens dit Stadscafé, dat zal plaatsvinden in Scheltema Leiden, gaan we in gesprek met experts en het publiek over de toekomst van de veenweidegebieden. Zorg dat je erbij bent en praat mee! Start 19.30 uur.
Leiden, stad van water
Er is geen land dat zo’n intense relatie heeft met water als Nederland. De manier waarop we hier met water omgaan is uniek. De stad Leiden heeft met haar ruim 28 kilometer aan grachten dagelijks te maken met dit zogenaamde watermanagement. Nu 2018 is uitgeroepen tot ‘Het Jaar van het Water’ is dit het perfecte moment om eens goed in gesprek te gaan over dit typisch Nederlandse thema.
Water van alle kanten
De Stadscafés 2018 staan in het teken van ‘Het Jaar van het Water’. We onderzoeken ‘Water van Onder’, ‘Water van Boven’, ‘Water vanuit het Land’ en ‘Water vanuit de Zee’. Tijdens het eerste Stadscafé staat het thema ‘Water van onder’ centraal en zal met name het onderwerp ‘bodembehandeling’ onder de loep genomen worden.
De koe bij de horens vatten
We gaan in gesprek met Jeroen Haan (dagelijks bestuurder bij het Hoogheemraadschap van Rijnland), Erik Jansen (adviseur inrichting van het landelijk gebied) en Stijn Koole (landschapsarchitect en partner bij bureau Bosch Slabbers).
Met Jeroen Haan duiken we in de geschiedenis van het veen en we buigen ons met Erik Jansen over het vraagstuk ‘hoe gaat het met de veenweidegebieden?’, waarbij we in gesprek gaan over de innovatie en problematiek van veenweiden vanuit het perspectief van gebiedsprocessen. Stijn Koole is de hekkensluiter van de avond en blikt vooruit op de toekomst van het veenweidegebied met de kennis die voortkomt uit het onderzoek ‘Toekomst Veenweide’. Dit project, dat een methode weergeeft voor de omgang met klimaatadaptatie en maaivelddaling in veenweidegebieden, kan gebruikt worden als voorbeeld in alle veenweidegebieden in West- en Noord-Nederland.
Traditiegetrouw gaan we aan het einde van de avond in gesprek met het publiek. Dit alles wordt begeleid door Pieter van der Straaten, programmamaker innovatie en adviseur strategische vraagstukken bij de Gemeente Leiden. Tijdens een afsluitende borrel is er nog voldoende tijd om de besproken onderwerpen nog eens met elkaar door te nemen.