Naturalis wint Rijnlandse Architectuur Prijs 2019 – Leids architectenbureau Popma & ter Steege grijpt publieksprijs. Het Naturalis Biodiversity Center heeft vanavond de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019 gewonnen. Het winnende architectenbureau Neutelings Riedijk nam de juryprijs in ontvangst van juryvoorzitter Thijs Asselbergs, onder grote belangstelling van het publiek in Scheltema. De publieksprijs ging naar het Leidse architectenbureau Popma & ter Steege voor hun ontwerp voor het Nucleus Building in het Bio Science Park.
De jury noemt het nieuwe Naturalis ‘sprekende architectuur’ en vindt het een opvallende verschijning. Het is lovend over de ‘kathedrale sfeer in de openbaar toegankelijke hal’ en het gebruik van materialen, zowel binnen als buiten, waarmee het ‘een nieuwe ruimtelijke belevenis toevoegt aan de stad’.
“Naturalis maakt stil van bewondering en biedt perspectief”
Naturalis wint Rijnlandse Architectuur Prijs 2019
“Zoals gezegd, de keuze uit deze 9 projecten was niet eenvoudig. Na ampel beraad is een eerste selectie gemaakt van drie projecten, de restauratie en uitbreiding van de Lakenhal (Happel Cornelisse Verhoeven, Julian Harrap Architects (restauratie), de uitbreiding van Naturalis en de restauratie van het Wees- en Oudeliedenhuis (Broekbakema architecten, Jan van Iersel). Deze drie voldoen het beste aan de door de jury gesteld criteria ‘… kracht en consistentie van de geboden architectuur, vakmanschap in zowel ontwerp als uitvoering, een innovatief en duurzaam karakter én de ultieme verwondering.’ In de noodzakelijke rangschikking heeft de jury unaniem besloten Naturalis te bekronen met de prijs voor het beste gebouw in de regio Rijnland van de afgelopen twee jaar. Van Naturalis kan onomstotelijk vast worden gesteld dat het ontwerp bijdraagt aan beleving, stil maakt van bewondering en perspectief biedt.” Lees het volledige juryrapport.
Popma & ter Steege winnen publieksprijs
De publieksprijs ging dit jaar naar Nucleus Building, ontworpen door architectenbureau Popma & ter Steege. Over dit gebouw zegt de jury o.a. het volgende: “De architectuur is zeer zorgvuldig en met grote aandacht voor detail uitgewerkt, een zeer consistent ontwerp. Waardering voor het uitgekiende ontwerp waarbij door beperking van materiaalgebruik een ‘breaam excellent’ is behaald.” Ruim 2800 mensen brachten deze editie van de Rijnlandse Architectuur Prijs een stem uit op hun favoriete gebouw, waarmee het record uit 2017 (2600 stemmen) werd verbroken. Voor de vierde keer op rij is dit nu het geval.
“…een innovatief en duurzaam karakter én de ultieme verwondering.”
Bijzondere vermeldingen voor Lakenhal en het Wees en Oudeliedenhuis
Naast de gekozen winnaar waren er lovende woorden voor twee projecten die, naast Naturalis, bij de drie favorieten hoorden van de jury: Museum de Lakenhal en het Wees en Oudeliedenhuis. In het juryrapport zeggen zij hierover: ” Zoals gezegd, de keuze uit deze 9 projecten was niet eenvoudig. Na ampel beraad is een eerste selectie gemaakt van drie projecten, de restauratie en uitbreiding van de Lakenhal, de uitbreiding van Naturalis en de restauratie van het Wees- en Oude Liedenhuis. Deze drie voldoen het beste aan de door de jury gesteld criteria ‘… kracht en consistentie van de geboden architectuur, vakmanschap in zowel ontwerp als uitvoering, een innovatief en duurzaam karakter én de ultieme verwondering.”
Deelnemende gemeenten
De tweejaarlijkse Rijnlandse Architectuur Prijs RAP071 wordt georganiseerd door RAP Leiden en is ingesteld door de gemeente Leiden in samenwerking met de gemeenten Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Lisse, Teylingen, Kaag en Braassem, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Voorschoten.