Eetwinkel Dames Dietz – 2013
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2015
Gijs Baks + Jacco van Wengerden
Dames Dietz
2013
De Kempenaerstraat 36, Oegstgeest, Nederland
In nauwelijks drie dagen tijd werd de ruwbouw van dit baanbrekende gebouwtje neergezet. Het was het eerste commerciële project dat gerealiseerd werd met NurHolz, een honderd procent duurzaam ‘Cradle tot Cradle’ houtbouwsysteem. Volgens de filosofie van C2C (Wieg tot Wieg) kunnen alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig worden ingezet in een ander product. Het ontwerp biedt aan de delicatessenzaak ruimtes voor de verkoop, bereiding en opslag van kwaliteitsproducten.
Ontwerp en constructie moesten voldoen aan een aantal beperkende factoren, zoals een zeer kleine kavel waarop gebouwd kon worden. Maar de grootste uitdaging was het bestemmingsplan waaraan men zich diende te houden. Volgens de regels van het plan moest het dak aansluiten bij de verschillende omliggende dakvormen. Dit werd bereikt met een gebouw dat op alle niveaus afwijkt van de verticale en de horizontale lijn. Hierbij vallen vooral de hellende vlakken op: ze trekken de klant als het ware de winkel binnen. De gevonden oplossing maakt optimaal gebruik van natuurlijk licht en creëert meer ruimte op de bovenverdiepingen. Daarbij wordt de bestaande daklijn gehandhaafd. Zo veranderde een probleem in een kans om iets karakteristieks en aantrekkelijks neer te zetten.
Een belangrijk streven was een uiterst duurzaam gebouw te realiseren. NurHolz is een recent ontwikkeld massief houtbouwsysteem, dat gemaakt is van onbehandeld hout uit het Duitse Zwarte Woud. Het systeem verbindt een duurzame interieurafwerking met een isolerend vermogen.
Drie verdiepingen in drie dagen
Dit baanbrekende gebouw was het eerste commerciële project dat gerealiseerd is met NurHolz – een 100% duurzaam Cradle2Cradle houtbouwsysteem. En het kostte maar drie dagen om de ruwbouw neer te zetten! Het resultaat is ‘wankel’, maar het werkt, en het biedt verkoop-, bereidings- en opslagruimtes aan een buurtdeli met kwaliteitsproducten.
Ontwerp en constructie moesten voldoen aan een aantal beperkende factoren, zoals een zeer kleine kavel. Maar de grootste uitdaging was de noodzaak om de bestemmingsplanregels na te leven die voorschreven dat het dak moest passen bij de verschillende omliggende dakvormen, die allemaal voortkwamen uit praktische, maatschappelijke en culturele factoren.
Dit werd bereikt met een gebouw dat op alle niveaus afwijkt van de verticale en horizontale lijn. Binnen deze oplossing vallen vooral de hellende vlakken op, die de klant de winkel in trekken; het maakt optimaal gebruik van natuurlijk licht, het creëert meer ruimte op de bovenverdiepingen en het handhaaft de bestaande daklijn. Zo werd een probleem een kans om iets karakteristieks en attractiefs te maken.
Eén belangrijke ambitie hierbij was het realiseren van een uiterst duurzaam gebouw. Het NurHolz massief houtbouwsysteem staat daarbij centraal, dat duurzame interieurafwerking en een isolerend vermogen integreert.