Biopartner 5
Winnaar publieksprijs van de RAP architectuurprijs 2021
Popma ter Steege Architecten
Biopartner Center Leiden
2021
René de Wit
limes 7, oegstgeest
Biopartner 5
A village to raise science
Het laboratorium Biopartner 5 is het eerste Paris Proof gebouw van Nederland. Het gelaagde gebouw is een rijke collage van vooruitstrevende oplossingen voor circulaire architectuur. Grootschalig hergebruik van bouwmaterialen is gecombineerd met een zorgvuldige, esthetische ontwerptaal die uitdrukking geeft aan de transitie naar een wereld zonder verspilling.
Campusgebouw
Het vijfde gebouw van incubator Biopartner is ontwikkeld als kwartiermaker in een nog kaal, nieuw deel van het Leiden Bio Science Park. Het heeft de ambitie een ontmoetingsplek voor de campus te zijn en is daarom ontworpen als een kleine stad met een variatie aan pleinen, tuinen, paviljoen, ontmoetings- en werkruimtes. Als een drempelloos campusgebouw waarin de schijnbare tegenstelling van een publiek programma met hightech onderzoek elkaar versterken.
Schijnbare tegenstellingen
Deze combinatie van tegenstellingen is kenmerkend voor de architectuur van het gebouw. Hoogwaardige onderzoeksruimte met energie-neutrale gebouwinstallaties gaan hier samen met een gevel van baksteenpuin en inheemse beplanting. De aardse plint verankert het gebouw stevig op haar plek terwijl de bovenliggende verdiepingen ook de taal van de zakelijk omgeving spreekt met een lichtgewicht houtskeletbouwgevel en abstracte afwerking van technisch textiel.
Een tapijt van hergebruikte bestrating leidt bezoekers vanaf twee zijden het gebouw binnen naar een kas die dienst doet als ontvangsthal en centrum van interactie. Rauwe materialen zijn gecombineerd met weelderige beplanting en een verfijnd gedetailleerd vergaderpaviljoen. Via een theatrale trap vervolgt de route zich door het paviljoen richting een presentatiezaal, de toegangen tot het besloten huurders-deel en uitzicht op de verstilde binnentuin.
Groei
De gespannen verhouding tussen de ontwikkeling van het wetenschapspark, de kerntaak van Biopartner, en de ambitie om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie, kan gezien worden als de motor achter het project. Van stedenbouw tot interieur is dit thema leidend geweest in de ontwerpkeuzes. Zo leeft de geschiedenis van de campus voort in de draagconstructie waarvoor 165.000 kilo staal herwonnen werd uit een nabijgelegen laboratorium.
Paris Proof
Per gebouwonderdeel is uitvoerig gekeken naar de meest passende, haalbare oplossing om de milieulast te beperken. Dit heeft geleid tot een CO2-emissie die 40% lager ligt dan bij de gemiddelde huidige bouwpraktijk en een mpg van 0,54 scoort. Daarmee is Biopartner het eerste Parijs Proof gebouw van Nederland volgens de richtlijnen van de DGBC.