Anicura ’t Leidse Land
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2021
MOST Architecture
Anicura ’t Leidse Land
2021
Ossip van Duivenbode
Van der Valk Boumanweg 50, Leiderdorp, Nederland
Deze inzending toont een stedenbouwkundige hoekinvulling op een prominente hoeklocatie in Leiderdorp, met veel aandacht voor materiaalkeuzes en detaillering.
De uitbreiding van Anicura ’t Leidse Land geeft de dierenkliniek een betere ruimtelijke inrichting voor zorg en diagnostiek aan gezelschapsdieren. Anicura ’t Leidse Land biedt breed pakket zorg aan gezelschapsdieren, en buiten de klinieken aan paarden en landbouwhuisdieren. Het bestaande gebouw krijgt een herinrichting en uitbreiding van de behandelmogelijkheden op de begane grond, in combinatie met een uitbreiding op de eerste verdieping die ruimte biedt aan de kantoorfunctie van de kliniek.
Het gebouw is gelegen op de hoek van de van Der Valk Boumanweg en de Laan van Ouderenzorg in Leiderdorp en kijkt uit over de groene oevers van de Oude Rijn. Kenmerkend aan het bestaande enkel-laags gebouw, is het ritme van de staalconstructie die het betonnen dak draagt. Het gebouw functioneert stedenbouwkundig als schakel tussen de twee naastgelegen stroken jaren zeventig woningbouw.
Het project is stedenbouwkundig zorgvuldig ingepast en vormgegeven en de hoofdmassa behoudt herkenbaar zijn schakelfunctie. De hoofdmassa is gekenmerkt door ritme, grote raampartijen, zorgvuldige detaillering en een gele genuanceerde steenmix, die in materialiteit goed aansluit bij de naastgelegen strokenbouw.
De uitbreiding op de begane grond geeft het gebouw een uitgesproken plint met een open karakter, waar de hoofdentree en de dienstentree zijn geplaatst. De hoofdentree is architectonisch leesbaar door de opening die in de massa is ontworpen. Het materiaal in de plint is donker van kleur, met tactiele verticaal geplaatste donkere steenstrips en biedt met de grote raampartijen zicht op de behandelkamers en laboratorium.
Feitelijk krijgt het gehele pand een nieuwe goed geïsoleerde schil en voldoet aan de huidige nieuwbouw eisen. In het vernieuwen van het gebouw is gewerkt met prefab houten CLT-wanden, die bekleed zijn met prefab geïsoleerde steen-strip panelen.
Het dak is uitgevoerd in geprofileerde en geperforeerde verzinkte dakplaten die zijn opgelegd op prefab houten regel op de CLT wanden. De methodieken zijn als zichtwerk toegepast.
De vergevorderde prefab engineering heeft ervoor gezorgd dat de opbouw in één dag geplaatst is, en de eigenschappen van prefab CLT elementen zijn goed benut. De aluminium kozijnen zijn direct in de CLT sparing gemonteerd, en de deuren op de eerste verdieping zijn afgehangen in prefab sponningen in het CLT. Hierdoor vervalt de noodzaak van een traditioneel deurkozijn.
In de hoofdmassa zijn de aluminium kozijnen voorzien van een warme structuur poedercoating en in de dagkanten is aluminium zetwerk gemonteerd met dezelfde afwerking. De royale puien in de plint zijn uitgevoerd in een donkere structuur poedercoating.
Het project geeft een nadrukkelijke en tegelijkertijd een ingetogen architectuur op de hoeklocatie aan de van der Valk Boumanweg en de Laan van ouderenzorg. De locatie en wijk zijn verrijkt met een fraai stuk architectuur.