Tijdens De Avond van het Leidse Dak – in het jaar van het dak – genoot een vrolijk gezelschap van dakdenkers, dakdoeners, dakmakers en geïnteresseerden op het dak van PLNT van het RAP Dak Diner. Daarna lieten de deelnemers zich rondleiden over drie prachtige verborgen Leidse daken. Het was een geweldige avond die letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief bood op onze stad.
Dakdiner: de zon breekt door
Tijdens het RAP Dak Diner – verzorgd door De Binnentuin op het dak van PLNT – sprak Dirk van Peijpe (De Urbanisten) met spraakmakers Esther Wienese (Dakendiva), Jan Henk Tigelaar (directeur van Rooftop Revolution) én publiek over de kansen die daken de stad Leiden en haar inwoners bieden. Prachtige beelden, inspirerende vergezichten en praktische vertalingen maakten helder dat als we samenwerken en ruimtelijke, ecologische en recreatieve belangen verbinden, Leiden aan de vooravond staat van een ware dakenrevolutie.
Vervolgens trok het publiek onder de bezielende leiding van wethouder Fleur Spijker, Walter van Peijpe (FV GroenLinks) en RAP-voorzitter Peter van Swieten langs drie unieke Leidse Daken.
De ontdekkingstocht, dak 1: BamBam & Pronck
De rondleiding startte op het Ambachtsplein vlak naast de Energiecentrale. Zoete vioolklanken – gespeeld door Anan Al Kadamani – verleidde het publiek via een mooi verlichte – maar best spannende – bouwtrap het dak van Bambam Restauratie Steenhouwers en Brouwerij Pronck te beklimmen. Op het dak lieten Steven Janse en Benjamin Wegman zien klaar te zijn voor een ambitieuze volgende stap, namelijk het pand toekomstbestendig te maken én in oude glorie te herstellen. Gevelherstel, glazen dakopbouw, praktische werkruimtes, taproom bij de brouwerij, waar je goed kunt eten en een goed glas bier kunt drinken et cetera. Zichtbaar, relevant ambacht, midden in de binnenstad, waar het hoort. Ambacht waar je naar toe wil én blijft kijken.
Dak 2: Het Wolpakhuis
Vervolgens trok het gezelschap naar het Streetlife Dakterras op het Wolpakhuis aan de Herengracht en werd daar door Peter Krouwel getrakteerd op een magische zonsondergang. Het Streetlife Dakterras is tot stand gekomen in samenhang met de totale restauratie van dit modernistische pand uit 1929, en dat alles in goed overleg met de afdeling Erfgoed
Tijdens de ontwerpfase is er veel aandacht geschonken aan de zichtbaarheid vanaf straat. Het terras ligt een paar meter terug t.o.v. de voor- en achtergevel om het oorspronkelijk karakter van het pand zo min mogelijk aan te tasten. Het vorstelijke terras heeft een dubbel functie: het wordt privé gebruikt en ook als testfaciliteit voor prototypes van de firma Streetlife, zoals duurzame dekmaterialen, verzonken boombakken, diverse houtsoorten en een modulaire moestuin.
Tussenstop op de Burcht
Bij het Dak van Leiden, de Burcht, liet acteur Tijs Huys horen dat een stad cultuur nodig heeft. Cultuur op daken, in zalen, in harten. Tijs is als theatermaker verbonden aan het Leidse Stadsgezelschap PS|theater. De thematiek van duurzaamheid ligt hem nauw aan het hart. Tijdens De Avond van het Leidse Dak deelde hij met overtuiging en ontroering een passage uit het Verdriet van Leiden.
Dak 3: PLNT The Roof
De Avond van het Leidse Dak eindigde waar hij voor sommigen begon op The Roof – het dak van PLNT. The Roof is een ware tot verbeelding sprekende oase in de stad. Bastiaan de Roo – directeur van PLNT en initiatiefnemer van het dak – wachtte het publiek op een prachtig verlicht dakterras met een muziekje en drankje en vertelde dat het dak op het voormalige administratiekantoor van de EWR in 2018 nog het walhalla van de Leidse meeuw was. Nu, anno 2020, is The Roof een hotspot waar de uitdagingen van morgen op gebied van klimaatverandering en stedelijke ontwikkeling centraal staan. The Roof, gelegen aan de Singelparkroute, biedt inmiddels ruimte voor experimenten, workshops en brainstormsessies en letterlijk voeding voor innovatie, ondernemerschap en vernieuwing.
Jaar van het Dak
RAP Leiden organiseerden De Avond van het Leidse Dak in het kader van het Jaar van het Dak. Wat anderhalf jaar geleden begon met een motie van Groen Links, is in 2020 tot uiting gekomen in een uitgesproken ambitie van de gemeente om in een jaar tijd zoveel mogelijk daken te benutten. Niet alleen door middel van groene daken en het plaatsen van zonnepanelen, maar juist ook door daken te activeren als fijne plek om te zijn. Als er iets is dat de avond van het Leidse dak heeft bewezen, dan is dat het wel: op het dak is meer lucht, meer licht. Je komt er tot rust en je krijgt er energie. Op het dak is het fijn!