Meelfabriek en Watertoren Bollenstreek winnen Rijnlandse Architectuur Prijs 2023
De Meelfabriek heeft de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 gewonnen. De publieksprijs ging naar de Watertoren Bollenstreek in Hillegom. De winnaars werden woensdagavond tijdens een feestelijke uitreiking onder grote belangstelling van publiek bekend gemaakt in Biopartner 5.
Juryprijs
De Noordwijkse architect Bart Akkerhuis – al jaren woonachtig in Parijs waar hij zijn bureau Studio Akkerhuis heeft – nam de juryprijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ton Venhoeven. ‘Het is een unicum om een project in ontwikkeling de Rijnlandse Architectuur Prijs te gunnen’, aldus Venhoeven, ‘maar deze tijd vraagt om architectuurprojecten die in bezieling, integraliteit, vakmanschap, lef en innovatie inspiratie én sturing bieden aan de grote veranderopgaven waar we voor staan. De Meelfabriek biedt dat en is bovendien herkenbaar en vandaag al bloedstollend mooi’.
Opmerkelijk is dat jury geen keuze maakt tussen de twee projecten van de Meelfabriek die op de shortlist stonden: Singeltoren en Molengebouw-Riffellokaal. De Rijnlandse Architectuur Prijs werd toegekend aan de volledige ontwikkeling van de Meelfabriek, inclusief ontwerp en uitvoering, inclusief alles wat eerder gerealiseerd werd, inclusief alles wat nog in aanbouw is. De prijs gaat daarmee ook naar het team van de betrokken architecten en adviseurs, opdrachtgevers en bouwers.
Fotograaf: Corentin Haubruge
Publieksfavoriet
De publieksprijs viel in Hillegom: de meeste stemmen gingen naar Watertoren Bollenstreek van architect Lars Bouwman. Deze monumentale watertoren heeft een nieuwe bestemming gekregen en blijft op die manier een aantrekkelijk landmark voor de bollenstreek. De manier waarop architect en opdrachtgever op praktische wijze en met veel bevlogenheid de SDG’s toepassen, bestempelt de jury als voorbeeldig.
RAP Leiden meldt dat het een spannende strijd is geweest tussen de uiteindelijk winnaar en een andere publiekslieveling: De Visserijschool in Katwijk van HVE Architecten. Bijna 2600 mensen brachten hun stem uit voor deze editie van de Rijnlandse Architectuur Prijs.
Waardering voor The Float, Stadhuis en ir. G. Tjalmaweg
Extra waardering werd door de jury uitgesproken voor The Float, het Leidse Stadhuis en de ir. G. Tjalmaweg. The Float beoordeelt de jury als voorbeeldstellend in de zoektocht naar een nieuwe, slimme en schonere, bouwcultuur. De renovatie van het Stadhuis (en de wonderschone trap) blinkt volgens de jury uit in vakmanschap. Bijzonder te spreken is de jury over de integrale aanpak van de ir. G. Tjalmaweg met veel aandacht voor de natuur en inpassing van erfgoed, maar is ook over de enorme schaal waarop beton is bespaard. Innovatief, hoopgevend en integraal.
Rijnlandse Architectuur Prijs
De Rijnlandse Architectuur Prijs RAP071 wordt georganiseerd door RAP Leiden en is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en juryprijs.
De vakjury van editie 2023 bestond uit Ton Venhoeven (architect en stedenbouwkundige VenhoevenCS), Annemarie Jol (directeur ontwikkeling AM gebiedsontwikkeling), Dirk van Peijpe (stedenbouwkundige De Urbanisten), Renske van der Stoep (architect Roffaa), Jan Nauta (architect Studio Nauta) met Esther Geradts als secretaris. Voor editie 2023 namen 8 gemeenten deel: Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Katwijk, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar.
Het juryrapport is hier terug te lezen.
Rijnlandse Architectuur Prijs 2023
De jury heeft 9 unieke ontwerpen genomineerd voor de shortlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs.
9 projecten sieren de shortlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs
De jury heeft de shortlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 bekend gemaakt: 9 unieke projecten in de Leidse regio sieren de lijst. Vanaf vandaag kan publiek een stem uitbrengen op haar favoriete ontwerp. Stemmen kan tot maandag 9 oktober 18.00 uur.
De shortlist van 2023 bevat een grote diversiteit aan projecten: van een zeer zorgvuldig ingepast infraproject tot een innovatieve woonboot. Van een woningbouwproject met koop- en sociale woningen rondom een gedeeld plein tot een inspirerende transformatie van een Rijksmonument. “Wat ons betreft vertellen de ontwerpen op de shortlist samen het verhaal waar architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening over gaat en voor welke ruimtelijke opgaves de Leidse regio staat. Aan ons de uitdaging om uit deze rijke selectie te komen tot het ontwerp dat in bezieling, innovatie, lef, integraliteit en uitvoering voorbeeldstellend is voor de toekomst’’, aldus Ton Venhoeven, architect en voorzitter
De shortlist laat zien dat architectuur niet alleen draait om gebouwen, maar om alles wat de fysieke omgeving bepaalt. Een mooi voorbeeld hiervan is de Tjalmaweg waar technische innovaties én aandacht voor draagvlak en inpassing van een controversiële opgave een weg maken die door veel mensen wordt omarmd en een voorbeeld is. Ook bijzonder op de lijst is het Stadhuis van Leiden. De uitermate vakkundig uitgevoerde restauratie is wellicht niet meteen waarneembaar, maar maakt het gebouw wel klaar om 200 jaar de toekomst in te gaan. De ontwerpen op de shortlist komen uit vier van de deelnemende gemeenten: Hillegom, Katwijk, Leiden en Leiderdorp.
De vakjury bestaat dit jaar uit Renske van der Stoep (Roffaa), Annemarie Jol (AM), Jan Nauta (Studio Nauta) en Dirk van Peijpe (De Urbanisten). Samen met juryvoorzitter Ton Verhoeven (VenhoevenCS) bezoeken zij de projecten en kiezen de winnaar van de juryprijs.
De feestelijke uitreiking van de Rijnlandse Architectuur Prijs vindt plaats op woensdag 11 oktober in Biopartner 5 (BioSciencePark). Op deze avond worden zowel de winnaar van de jury- als die van de publieksprijs bekend gemaakt. Stemmen voor de publieksprijs kan vanaf nu via: Architectuurprijs – RAP Leiden. Aanmelden voor de feestelijke uitreiking kan via deze link. Grafisch ontwerp illustraties: Tom van der Heiden.
Project | Gemeente | Betrokken Architect | |
1 | Watertoren | Hillegom | Lars Bouwman |
2 | Visserijschool | Katwijk | HVE Architecten |
3 | N206 ir. G. Tjalmaweg (onderdeel RijnlandRoute) | Katwijk – Leiden | architectenbureau ZJA & BoschSlabbers |
4 | The Float | Leiden | Studio RAP |
5 | Meelfabriek Singeltoren | Leiden | Studio Akkerhuis |
6 | Molengebouw en Riffellokaal | Leiden | Studio Akkerhuis |
7 | Stadhuis Leiden | Leiden | Office Winhov en Studio Linse |
8 | Janssen Laboratorium | Leiden | Powerhouse Company |
9 | Mixed use Statenhof | Leiderdorp | Architectenbureau Van Manen |
De longlist met gebouwen die dit jaar in aanmerking komen voor de Rijnlandse Architectuur Prijs is bekend. Onder de projecten op de lijst bevinden zich onder andere het vernieuwde Stadhuis van Leiden, de Visserijschool in Katwijk en een Watertoren uit Hillegom. Daarnaast prijken er 22 andere bijzondere gerealiseerde ontwerpen op de longlist, allen afkomstig uit de 8 deelnemende gemeenten. Juryvoorzitter Ton Venhoeven is onder de indruk van de selectie en kijkt ernaar uit om samen met zijn collega juryleden ‘de uitdagende klus’ die het bepalen van de winnaar van deze tweejaarlijkse prijs is, aan te gaan.
“De longlist van de projecten kent een prachtig en breed scala van verschillende projecten uit de regio. Van transformatie en verduurzaming van monumenten, een nieuwe verbindingsweg als onderdeel van een hoogwaardig ontwikkeld landschap tot bijzondere woongebouwen met een divers programma in verschillende omgevingen. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega juryleden te kijken hoe de genomineerde projecten bijdragen aan de veranderopgaven die wij als samenleving tegemoet gaan.”
Ton Venhoeven (VenhoevenCS) is dit jaar de juryvoorzitter. Andere juryleden zijn Renske van der Stoep (Roffaa), Annemarie Jol (AM), Jan Nauta (Studio Nauta) en Dirk van Peijpe (De Urbanisten).
Op woensdag 11 oktober vindt de feestelijke uitreiking van RAP071 plaats in Biopartner 5 (BioSciencePark) en wordt bekend gemaakt welk project naar huis gaat met de jury- en publieksprijs van de Rijnlandse Architectuur Prijs.
Vanaf vandaag mag iedereen projecten aandragen voor de Rijnlandse Architectuurprijs 2023. De sluitingsdatum voor het nomineren is 19 juni (inschrijving is gesloten)
Direct naar voordrachtformulier
In 2023 vindt een nieuwe editie plaats van de tweejaarlijkse Rijnlandse Architectuur Prijs ‘RAP071’. Vanaf vandaag (10 mei) kunnen architecten en inwoners projecten aandragen voor de groslijst via dit formulier. Uiterste indientermijn is 19 juni. Naast publiek worden ook welstandscommissies en B&W van de 8 deelnemende gemeenten gevraagd projecten aan te dragen. Krijn Tabbers, voorzitter van RAP Leiden: ‘Er is de afgelopen twee jaar weer ontzettend veel gebouwd en verbouwd. Met de uitreiking van de prijs genereren we aandacht voor de kwaliteit van onze gebouwde omgeving, en die gaat iedereen aan. Wij ervaren deze periode als het feest van de architectuur, en hopen een breed publiek van zowel professionals in de bouw en bestuurders als bewoners te bereiken’.
Hoe gaat het in zijn werk?
Uit alle inzendingen – de groslist – wordt een longlist gefilterd, waarna de jury een selectie maakt voor de shortlist. De uiteindelijk winnaars van zowel de jury- als de publieksprijs worden bekend gemaakt op 11 oktober, tijdens een feestelijke uitreiking in Biopartner 5.
RAP071: voorwaarden voor deelname
Voor de RAP071 komen zowel nieuwbouw (groot of klein) als architectonisch interessante reconstructie of herbestemmings- projecten in aanmerking. Ook stedebouwkundige inpassingen, bruggen en andere bijzondere infrastructurele ontwerpen kunnen worden ingediend. Voorwaarden voor de deelnemende projecten is dat ze zijn opgeleverd tussen 1 juli 2021 en 1 september 2023, dat ze zich bevinden binnen één van de deelnemende gemeenten (Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Lisse, Hillegom, Teylingen, Wassenaar en Voorschoten) én dat de eigenaar van het project instemt met een eventueel bezoek van de jury. Sluitingstermijn voor het aanleveren van projecten is maandag 19 juni – 12.00 uur. De longlist wordt bekend gemaakt op 5 juli.
Over de architectuurprijs
RAP071 is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en juryprijs. In 2021 won Dakwoning van Zijdekwartier de juryprijs. Biopartner 5 van Popma ter Steege nam de publieksprijs mee naar huis. RAP071 wordt mogelijk gemaakt door Leiden, Dorp Stad en Land, Biopartner, Katwijk, Wassenaar, Teylingen, Lisse, Leiderdorp, Hillegom en Voorschoten.