Hof van Duivenvoorde
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2019
70F Architecture
Stichting Duivenvoorde
2017
Luuk Kramer
Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten, Nederland
70F Architecture heeft met Hof van Duivenvoorde een bezoekerspaviljoen ontworpen dat ‘leeft’. Het gebouw heeft tien beweegbare geveldelen die het gebouw ‘s morgens openen en ’s avonds sluiten. In open vorm is het gebouw een licht restaurant, in gesloten vorm een ingetogen schuur die verdwijnt in haar omgeving.
Hof van Duivenvoorde is het bezoekerspaviljoen dat hoort bij Landgoed en Kasteel Duivenvoorde, een Rijksmonument in Voorschoten. Stichting Duivenvoorde was de opdrachtgever en vroeg de architect een gebouw te ontwerpen dat eruit zou zien als een schuur, maar dat tegelijkertijd transparant zou zijn en gasten een welkom gevoel zou geven.
Om dit effect te bereiken werden negen beweegbare gevelluiken gecreëerd. De luiken gaan ‘s ochtends open en sluiten ‘s avonds weer. Als de gevel open is, werkt het gebouw als helder en licht restaurant met uitzicht op de Leidsche Tuin. Gesloten toont het de meest pure vorm van een bescheiden schuur die in haar omgeving opgaat.
Transparantie als kernwaarde
Hof van Duivenvoorde biedt ruimte aan een restaurant, een museumwinkel en de gidsen die bezoekers rondleiden over het landgoed. Het gebouw is relatief klein – 6 x 30 meter – maar voelt ruim aan door de hoge mate van transparantie. Van de ene kant van het gebouw kijk je helemaal naar de andere. De verdieping boven de restaurantkeuken (achterin het gebouw) en het sanitairblok (in het midden) zijn transparant uitgevoerd. Een aantal dakdelen aan de kant van de kasteelmuur zijn eveneens transparant.
Het gebouw is een toonbeeld van moderne architectuur, maar past tegelijktijdig uitstekend bij het kasteel dat dateert uit de 13e eeuw.