Galileo Reference Centre – 2016
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2017
de Architecten Cie
Rijksvastgoedbedrijf
2016
Kim Zwarts
Zwarteweg 53, 2201 AD Noordwijk, Nederland
Het Galileo Reference Centre op het Noordwijkse Space Business Park is een 1500 m2 groot vrijstaand gebouw waarbinnen de data van het Galileo satellieten systeem wordt ontvangen. De realisatie van een niet-militair wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) is een samenwerking met het European GNSS Agency (GSA), de Europese Commissie (EC) en de Nederlandse Staat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).
Het langwerpige twee verdiepingen hoge gebouw aan de rand van het duinlandschap bevat in hoofdlijnen kantoorruimte met ondersteunende voorzieningen en enkele computerruimtes. Een verbijzondering is de entreelobby die als het social hart van het gebouw functioneert ter bevordering van de connectiviteit. Deze lobby is als een meubel ontworpen dat zowel de trap vormt naar de eerste verdieping als een verblijfplaats is met groene terrassen met geïntegreerde facilitaire voorzieningen. Het maakt de entree een lobby om te ontmoeten, de dag te starten en bezoek te ontvangen. De functionele ruimten zijn langs een brede gang in een stramien van 3,60m gepositioneerd waaraan ook twee patio’s zijn gesitueerd die een het groen en de natuur van de omgeving naar binnen brengen. Hierdoor is een flexibel en overzichtelijk gebouw ontworpen waarbij er natuurlijk licht en uitzicht voor referentie punten zorgt.
Het Galileo gebouw is uniek door zijn circulaire en duurzame ontwerp. De ambitie is om een afvalvrij en veerkrachtig gebouw te maken waarbij de gebruikte materialen zijn gekozen op toekomstig hergebruik. Mede hierom is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal. Zowel de hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van overgedimensioneerde samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen. De voordelen zijn drieledig: A. door het lage gewicht van de draagconstructie kan het gebouw op zand kan worden gefundeerd, B. door met name de kolommen in de gangzone te overdimensioneren wordt de constructie gebruikt als houten scheidingswand en C. door het modulair prefabriceren is het gebouw snel te bouwen en wordt het afval op de bouw geminimaliseerd.
Het gevelbeeld wordt bepaald door een patroon van inwisselbare cassettes die in drie versies ontworpen zijn; transparant, semitransparant en gesloten. Het gebouw kan met dit systeem daar waar nodig transparant en gericht op de omgeving zijn en gesloten en introvert op de plekken waar dit is vereist. In de toekomst kunnen door de inwisselbaarheid van de cassettes kunnen achterliggende ruimtes een andere functie krijgen waardoor het gebouw flexibel en toekomstbestendig is.
Het gebouw is energiebewust. Door een reeks van maatregelen, waaronder het hergebruik van warmte gegenereerd door de computerservers ten behoeve van de energievoorziening, zal het 35% meer energiezuinig zijn dan door het huidige bouwbesluit geëist.