Van der Klaauwtoren – 1957
Architectenbureau Van Oerle en Schrama of Gijsbert Friedhoff
Rijksgebouwendienst
1957
Kaiserstraat 63, 2311 GP Leiden, Nederland
Ondanks vele protesten van omwonenden en liefhebbers, is de markante Van der Klaauwtoren gesloopt in 2013. De 28 meter hoge, in het oog springende toren aan de Kaiserstraat was een onderdeel van de zoölogische laboratoria van de Rijksuniversiteit Leiden.
Het is niet duidelijk wie het gebouw in 1955-1956 in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen heeft. Geraadpleegde bronnen spreken elkaar tegen: de één beweert dat het een ontwerp is van rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff, terwijl anderen stellig beweren dat het Leidse architectenbureau Van Oerle en Schrama het gebouw heeft ontworpen.
Redelijk nieuw in die tijd was het bouwen met een betonnen skelet. Alleen de gevelzijde had kolommen, waardoor de plattegrond vrij was in te delen. De rode bakstenen aan de buitenzijde gaven het gebouw zijn kenmerkende gesloten karakter. Bovenop de toren stond een kleine opbouw, waarin aquaria en volières stonden.
Nadat de universiteit de laboratoria naar elders had verhuisd stond de toren leeg. Diverse studies wezen volgens de Rijksgebouwendienst uit dat het gebouw ongeschikt zou zijn om te bewonen. Behoud van de toren was daardoor financieel niet verantwoord. Sloop volgde onvermijdelijk. Op de plaats van de Van der Klaauwtoren komt een nieuw appartementengebouw met ondergrondse parkeergarage. Het gebied naast de toren wordt herontwikkeld met twaalf herenhuizen, een poortwoning en drie cottages.