Op 9 april vierden we De 100 van RAP met een inspirerende rondleiding door het universiteitsgebouw Herta Mohr. Herta Mohr, recent gerenoveerd door De Zwarte Hond, heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan waarbij het oorspronkelijke structuralistische karakter behouden bleef. Een perfecte plek voor een exclusieve rondleiding voor De 100 van RAP.
Architect Bart van Kampen opende de avond met een enthousiast en inspirerend verhaal over ontwerp, hergebruik, installaties, politiek én de gebruikers. Zijn fascinatie voor schoolgebouwen en zijn gevoel voor het creëren van verbinding tussen mensen en faculteiten zijn duidelijk terug te zien én te voelen in het gebouw.
Bart nam ons mee in de oorspronkelijke opzet van het complex. Zeven losse naar binnen gekeerde huisjes met elk een eigen entree en verbonden door twee patio’s. De kenmerkende repetitie van het structuralisme is goed terug te zien. Hoewel de basisstructuur grotendeels is behouden, hebben een aantal slimme ingrepen Herta Mohr getransformeerd tot een samenhangend geheel. Door het middelste huisje te verwijderen, is een open en licht atrium gecreëerd. Een heerlijke uitnodigende plek die verbinding en samenwerking stimuleert, omdat ‘je de Nobelprijs nou eenmaal alleen maar kan winnen als je samenwerkt’, aldus Bart.
Aan de buitenkant heeft Herta Mohr de herkenbare 45-gradenhoeken. Ook binnen zijn originele elementen behouden én opnieuw ingezet. Zo zijn de beeldbepalende paddenstoelkolommen – hoewel ze in de winter koudebruggen vormen – behouden. Het prachtige originele donkere sequoiahout uit het oude gebouw is hergebruikt in akoestische wanden. Cadeautjes uit het verleden volgens Bart – omdat er niets duurzamer is dan renoveren. Ook in conceptuele zin is circulariteit doorgevoerd: Bart liet zich inspireren door de ideeën van Joop van Stigt, de oorspronkelijke architect, en putte uit gedeelde inspiratiebronnen als Louis Kahn en David Chipperfield.
Na een uitgebreide presentatie en ruimte voor vragen, wandelde de groep enthousiast mee door het gebouw. Bart liet ons verschillende commonrooms zien, een soort huiskamers waar faculteiten elkaar ontmoeten, het seqouiahout en betonwerk en details van de renovatie.
Het belang van hergebruik en het tegengaan van sloop is vaker een onderwerp geweest bij RAP. Herta Mohr blijkt een schoolvoorbeeld in het samenbrengen van nieuw en oud. Niet alleen is duurzaamheid bevorderd door het voor 80% behouden van het originele casco, ook het karakter van het gebouw, dat zo goed in het unieke Leidse stadsbeeld past, is door de Zwarte Hond is zorgvuldig gekoesterd.
Na de rondleiding en een korte omweg langs het noordelijke cluster, dat nog op de planning staat voor renovatie, komen we in café L’Espérance samen voor een gezellige borrel. Dit bied niet alleen de gelegenheid nog wat vragen aan Bart te stellen, maar ook voor de anderen om met elkaar van gedachten te wisselen. De samenkomst van ontwikkelaars, architecten en andere belangstellenden in architectuur en de publieke ruimte zorgt elke keer weer voor een dynamisch gesprek en inspirerende ideeën.
Lijkt het jou ook leuk om samen met andere liefhebbers van de gebouwde en groene omgeving de regio te verkennen én ons platform te steunen? Word dan lid van De 100 van RAP via onderstaande link:
https://www.rapleiden.nl/de-100-van-rap/
Wij genieten nog even na en kijken uit naar de volgende samenkomst tijdens het Stadscafé op 14 mei, waar we het gaan hebben over de Tweede Groene Ring. Als je het leuk lijkt hierbij de zijn, kan je je hier aanmelden:
https://docs.google.com/forms/d/1KJuNa7gx4XykDRohWIaO7wuUrnfmjP7j1f_VNnzgu1A/edit