Het Stationsgebied transformeert de komende jaren tot een levendige stadswijk waar wonen, werken en leven hand in hand gaan. Een plek waar de historische stad en het Bio Science Park elkaar omarmen. Een plek van verbinding, ontmoeting en vergroening.
Om de kracht van het stationsgebied als levendige stadswijk en verbinder te vieren, gingen we vrijdag 14 oktober op culturele ontdekkingsreis door het gebied rondom Leiden CS. Onder begeleiding van twee gidsen bezochten we bijzondere plekken waar architectuur, geschiedenis en cultuur samenkwamen.
The Field: circulaire evenementenlocatie in het stationsgebied
Geen betere plek om een tour door het stationsgebied te starten dan The Field, gelegen aan het Stationsplein. Deze tijdelijke, demontabele en duurzame evenementenlocatie is een van de vele mooie projecten die het gebied de afgelopen jaren heeft verrijkt. Het circulaire paviljoen, ontworpen door Popma en Ter Steege Architecten, is dé blikvanger van deze plek. In dit paradepaardje trappen we RAP en Route af. Na mooie openingspraatjes van Esther Geradts (RAP Leiden), Bastiaan de Roo (PLNT Leiden & The Field) en wethouder Ashley North is het tijd om op pad te gaan.
‘Het zijn de mensen, hun plannen voor de toekomst en de geschiedenis van een plek die een stad maken. Met RAP en Route verbinden we die mensen, plekken en verhalen en proberen daarmee bij te dagen aan en verbonden en betrokken stad’. Esther Geradts – RAP Leiden
PS|theater in De pathologie
Via de kleurrijke stationstunnel aan de Plesmanlaan en het gebied rondom het Pesthuis worden we naar de eerste bijzondere plek van deze avond geleid: De Pathologie. Dit prachtige gebouw diende jarenlang als pathologisch laboratorium waar geneeskundestudenten les kregen en practica volgden. Vandaag de dag is het een modern wooncomplex met 125 huurwoningen, gerealiseerd door Hagedoorn Ontwikkeling en architectenbureau A&R10. Vanavond is het trappenhuis van De Pathologie het podium van PS|theater. In deze omgeving van kennis gaan wij genieten van cultuur. Het gezelschap speelt twee scènes uit hun nieuwe voorstelling NACHTWACHT.FM, een verhaal over de veerkracht van mensen. Zittend op de trappen van het voormalig pathologiegebouw krijgen we een inkijkje in het leven van twee personen die, net als velen van ons, te maken hebben met stijgende energieprijzen en een overspannen huizenmarkt.
Dance Company The Kitchen bij Leiden CS
We wandelen naar station Leiden Centraal, in 1996 gebouwd naar een ontwerp van architect Harry Reijnders. Aan de achterkant vinden we dansers van Dance Company The Kitchen. Drie dansers van dit interdisciplinaire gezelschap staan klaar in de inmiddels bekende felgekleurde outfits. Het optreden maakt deel uit van het project People Flow, waarmee RAP Leiden en The Kitchen onderzoek doen naar bewegingsstromen in de stad. We verspreiden ons over het plein in afwachting van wat komen gaat. Het is een verrassende performance, met vlagen ongrijpbaar. Dansers komen overal vandaan. Een gehaaste mevrouw met koffiebeker in de hand die op de groep dansers stuit; onderdeel van de performance of een toevallige passant? Het laat zich vaak raden deze avond. Dansers kopiëren kijkers en voorbijgangers en bootsen de hectiek van de Leidse stationshal in spitstijd na. We zien vertraging, we zien haast en worden onderdeel gemaakt van het tafereel. Een voorstelling die het plein in beweging zet.
De Nachtelijke Escapades op Stationsplein 107
Achter het station langs lopen we via The Field naar Stationsplein 107, jarenlang het adres van het Rijksbelastingkantoor. Het pand, dat gebouwd is tussen 1963 en 1966, is een typisch voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. De glas-in-beton-gevel van kunstenaar Jan Meine Jansen is een mooi voorbeeld van een synthese tussen architectuur en kunst en verbindt de twee vleugels van het gebouw. De komende maanden ligt de focus op het verbinden van de maatschappelijke organisaties in de linkerhelft van het gebouw en de Oekraïense vluchtelingen aan de rechterkant, met als ambitie: ‘het creëren van een plek om thuis te komen’. En thuiskomen doen wij deze avond ook een beetje. In de kelder van Stationsweg 107 genieten we met een biertje in de hand van een vlammende performance van De Nachtelijke Escapades.
Claudio Benito in voormalig gevangenis Pesthuis-complex
Iedere stad heeft van die plekken die je met regelmaat passeert, maar die niet direct opvallen. Onze laatste locatie is zo’n plek: in de voormalige militaire gevangenis, gelegen in het Pesthuis-gebied, wacht ons een laatste culturele verrassing. Op de smalle trap van dit historische pand wacht flamencogitarist Claudio Benito ons op. Terwijl we genieten van zijn meeslepende flamencoklanken kijken we onze ogen uit in dit compacte pand, gebouwd in een sobere eclectische stijl, typerend voor militaire gebouwen uit het midden van de 19e eeuw. Tegenwoordig huisvest het pand een leer-werkplaats voor beeldende kunst: Phila del Art. En dat is te zien! Dankzij het werk van de 34 kunstenaars met een indicatie voor dagbesteding is het pand gevuld met kleurrijke kunst. Ons bezoekje vanavond streelt dan ook de oren én ogen. En we concluderen dat Phila del Art een geweldig initiatief is dat perfect past in de ambitie van de gemeente om het monumentale Pesthuiscomplex toegankelijk te maken voor alle Leidenaren.
Plaatjes vullen Gaatjes bij The Field
Aan alles komt een einde, zo ook aan RAP en Route. Maar niet voordat we de indrukken van RAP en Route hebben laten bezinken. En dat deden we deze avond met een drankje en een dansje op de ‘good old’ deuntjes van Plaatjes vullen Gaatjes. Afsluiten doe je tenslotte in stijl.
RAP en Route werd mede mogelijk gemaakt door RAP Leiden, FishEyeProducties, Hummingbird Music & Events en de gemeente Leiden. Meeste foto’s: Denzel Photo