Brittenstein
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2021
Aan de groene Tollenaersingel in de buurt Ouderzorg te Leiderdorp is de locatie van het voormalige seniorencomplex Brittenstein afgelopen jaren getransformeerd naar 56 sociale huurappartementen. Bij deze verdichtingsopgave op microniveau lag er oorspronkelijk een stedenbouwkundige studie met gallerijwoningen voorzien van voor en achterkant. Onix NL heeft met de twee compacte alzijdige volumes een alternatief bedacht voor de gallerijtypologie en daarmee samen met Rijnhart Wonen een aantrekkelijke woonplek aan de singel gecreëerd in de sociale sector.
Door de positionering van de twee familiaire woonblokjes “Tweeling” ontstaat er naast volume ook transparantie tussen Brittenburg en Tollenaersingel. Doordat één blok dwars op de singel gesitueerd is wordt het parkeerveld op de begane grond in tweeën verdeeld en daarmee kleinschaliger gemaakt. De mooie treurwilg aan het water, die op de nominatie stond om gerooid te worden, bleek op een strategische plek te staan, waarbij de entree’s aan gesitueerd zijn.
De familiaire woonblokjes hebben zich in de loop van het proces langzamerhand mede in samenspraak met een klankbordgroep uit de buurt verder ontwikkeld. Met het hoogste punt aan de Van de Valkweg wordt de bebouwing richting Brittenburg lager aansluitend de bestaande 2 laags met kap bebouwing. Door verspringingen in het volume te maken ontstaat er aan de buitenkant een opdeling van het volume en aan de binnenkant variatie aan woningen. Er zijn low-profile op maaiveldniveau bergingen gesitueerd zonder dat er een vervelende dichte plint ontstaat.
Beide woningblokjes hebben aan één zijde op de begane grond woningen, afwisselend zowel aan erf als waterkant, die de sociale levendigheid op straatniveau ten goede komt. De ondiepe woningen variërend met een oppervlakte van 50 tot 72m2 zijn twee beuks en worden ontsloten door een brede corridor. Door de compacte vorm is de gevel/vloeroppervlakte verhouding veel beter dan gallerijwoningen wat ten gunste komt in de duurzaamheidsdoelstellingen. Het plan is uitgevoerd in energielabel A++, verwarming via stadsverwarming, vloerverwarming, geen gasaansluiting en mechanische ventilatie met CO2- aansturing.
In een selectieprocedure heeft Rijnhart Wonen 6 architecten uitgenodigd op basis van een stedenbouwkundige voorstudie met een goede visie te komen. Met onze reactie “compact wonen i.p.v. lang in de rij” hebben wij het stedenbouwkundige plan en het voorlopige ontwerp mogen uitvoeren. De overige uitwerking en bouw is gerealiseerd door Bouw- en Aannemingsbedrijf Meerburg B.V.