Wolpakhuis
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2019
Peter Krouwel
Nick Krouwel
Marcel van Dijk
Peter Krouwel – Streetlife B.V.
2019
Atelier Krouwel
Herengracht 36, Leiden, Nederland
Het Wolpakhuis is een gerenoveerd gemeentelijk monument dat bestaat uit een kantoor en appartementen, gelegen in de historische binnenstad van Leiden. Dit project is een samenwerking tussen Streetlife B.V., Atelier Krouwel en architektenburo Marcel van Dijk.
Het pand is in 1929 gebouwd als Wolpakhuis in opdracht van voor NV Textielfabrieken v/h Gebrs. Van Wijk. Achter de functionalistisch vormgegeven voorgevel uit verschoven bakstenen volumes, schuilt een van de eerste stalen constructies van Nederland. In het staalskelet zijn de vloeren voorzien van terracotta togen afgestort met beton. Deze bouwwijze maakt onlosmakelijk deel uit van het interieur en is daarmee een industriële parel in de Leidsche binnenstad.
Renovatie
Door verschillende gebeurtenissen, waaronder een hevige brand in 1962 en meerdere functiewijzigingen in de jaren daaropvolgend, is het oorspronkelijke bouwwerk beschadigd. Het doel van de renovatie was om de historische gevels en constructie te restaureren (inclusief klimaatlabel A) en waar mogelijk te versterken door een industriële vormgeving en materialisatie in zowel het in- als exterieur. Zo zijn met de reproductie van de oorspronkelijke terracotta togen de beschadigde plafonddelen herstelt. Zo vormen de plaatstalen balkons een moderne verwijzing naar de oorspronkelijke luchtbrug richting de vergane afdeling aan de Groenesteeg.
Contrast tussen oud en nieuw
Met de indeling van het verscheiden woon-werkprogramma is er gestreefd om het introverte karakter van het pakhuis met haar kenmerkende gevels te respecteren. De aanbreng van de lichtschacht speelt hierin een centrale rol. Deze bevorderd de daglicht toetreding en daarbij de ruimtelijkheid en beleving van het kantoor en de appartementen. Het licht wordt geleid naar de vide waarin grote delen van het bestaande staalskelet intact zijn gelaten om een contrast te creëren tussen oud en nieuw. Dit contrast wordt versterkt door de toevoeging van meerdere industrieel vormgegeven objecten zoals de OSB met wolvilt beklede akoestische wand, uit plaatstaal gevouwen trappen en multifunctionele OSB-kasten.
Leven op het dak
Rondom de lichtkappen ontvouwt zich op het dak een groen landschap welk hand-in-hand gaat met high-end installatietechniek. Het verhoogde terras is bestemd voor de samenkomst van de gebruikers wie mogen genieten van het uitzicht op de Leidsche ‘skyline’. Door het dakoppervlak als 2e maaiveld te benutten wint zowel het pand als de stad aan gebruiksoppervlak zonder het beschermde stadsbeeld te verstoren. Zo toont het Wolpakhuis voor de regio Rijnland en omstreken hoe bestaande panden succesvol getransformeerd kunnen worden om een duurzaam en veelzijdig woon- en werkmilieu mogelijk te maken.